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BDI Eligibility Information 3-5-Year-Old Question & Answer 
Technical Assistance Document 

3–5-year-old Eligibility Questions 
 

1) What assessment(s) are required when determining eligibility for children 
ages 3-5 for special education services? 

a. Two standardized evaluation tools must be given. The first standardized test 
must be in the area of concern. The second standardized test should be in one 
of the other areas of concern during the referral process and review of existing 
data. In addition, skill- based assessment must be conducted in each area of 
suspected disability. 

b. When determining evaluations needed for 3–5-year-old students, the team must 
consider all categories of suspected disability such as, (cognitive, autism etc.), 
not just developmental delay. 

c. If other categories of disability are considered for evaluation during the review 
of existing data, the specific evaluation areas required for those disability 
categories must be listed on the prior notice/consent form. For example, if the 
team is considering the categories of Speech/Language (550) and 
developmental delay (570) the areas of evaluation listed on the prior 
notice/consent would be as follows: 
• Developmental (cognitive, adaptive, motor, communication, 

personal/social) 
• Language 

If the team is considering the categories of Developmental Delay (570) and 
Cognitive (510), the areas of evaluation listed on the prior notice/consent would 
be as follows: 
• Developmental Delay (cognitive, adaptive, motor, communication, 

personal/ social) 
• Ability 
• Achievement 
• Adaptive 
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Developmental Delay Eligibility Questions 
 

1) If the developmental evaluation results do not support eligibility, can the 
IEP team use the scores from the second standardized test for determining 
eligibility under the Developmental Delay category? 

a. The IEP team must consider the primary disabling condition when making its 
decision. The IEP team may use the other scores to support eligibility under the 
developmental delay category; however, this would be an exception rather than 
the rule. Skill based assessments must support eligibility. 

 

2) The category of developmental delay is specifically for use with children who 
are ages 3 through 8 who need special education or special education and 
related services. Upon turning age 6, does the child have to be automatically re- 
evaluated to determine which category he may be eligible under? 

a. No, if evaluations are current when the student turns 6 years of age, a re- 
evaluation does not need to be conducted to determine eligibility. The student 
can remain eligible under DD through age 9 (see letter c below). However, if the 
student received 6 months of services prior to age 6, the BDI will need to be 
given for Indicator 7 progress monitoring requirements. 

b. When the student’s three-year re-evaluation is due, the team can determine the 
evaluations that need to be given based on existing data and evaluate in the 
areas determined to be of concern. 

c. In August of 2022 Developmental Delay age range was extended through age 
8. By the age of 9 students eligible for special education services under the 
disability category of DD must be re-evaluated to determine eligibility under a 
different category as outlined in the administrative rules. It is the responsibility 
of the team to determine if they have current, appropriate evaluation 
information with which to make this determination. 

 

3) Please explain the two different standard deviation measures given in ARSD 
§24:05:24:01.09 Developmental Delay defined. 

a. A student can meet the criteria for developmental delay two ways. First, a 
student can be functioning at a developmental level of 2 or more standard 
deviations below the mean (usually a score of 70 or below on a standardized 
measure) in any one area of development (cognitive, physical, communication, 
social and emotional or adaptive behavior). The second way a student can meet 
the criteria is by functioning at a developmental level of 1.5 standard deviations 
(usually a score of 78 or below on standardized tests) in any two areas of 
development (cognitive, physical (gross motor and/or fine motor), 
communication (expressive and/or receptive), social and emotional or adaptive 
behavior). 
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4)  Is developmental delay the only disability category that can be used with 
students who are 3 through 5 years old? 

a.  No, a student who meets the criteria of any of the categories listed in 
administrative rule and who is determined to need special education or special 
education and related services should be identified by that category. 

 
BDI Specific Eligibility Questions 

 
1) Are there evaluator qualifications for teachers and/or providers giving the BDI 

assessment? 
a. Districts should refer to the evaluator requirements outlined in the BDI 

examiners manual to determine who is qualified to administer the BDI and refer 
to ARSD 24:05:25:04. 

 

2) What is the difference when using the BDI for eligibility and/or progress 
monitoring? 

a. The BDI was chosen because it can serve two purposes. It can be used to 
determine eligibility and for reporting early childhood progress (Indicator 7). A 
district may qualify a student by using different test instruments, but once 
eligibility has been determined, the district must also test the student using the 
BDI to report for progress monitoring. The BDI must be given to all students who 
are receiving special education services ages 3-5 to meet the state’s reporting 
requirements (Indicator 7). 

 
3) If Developmental Delay is not a suspected disability category, where, on the 

PPWN/Consent for Evaluation, should we mark the Battelle is being given for 
state reporting purposes only? 

a. If you are only using the BDI for progress monitoring, do not check 
“Developmental” on the front page of the Consent for Evaluation. Document it 
under letter “D” and state “BDI will be given for progress monitoring only.” 

b. If “Developmental” is marked, you must test in all areas and complete skill based 
in all areas. 

 
4) Do we check “Developmental” on the PPWN/Consent for Evaluation when a 

child is transitioning from Part C and receiving speech language services only? 
a. No. On the PPWN/Consent for Evaluation, you only check the areas for which 

there is a suspected disability. If DD is not a concern, do not mark it. If you do 
mark it, then you must test in all areas and complete skill based in all areas. 

http://sdlegislature.gov/Rules/DisplayRule.aspx?Rule=24%3A05%3A25%3A04
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5) Do we check “Developmental” on the PPWN/Consent for Evaluation when 
a child is exiting Part B 3-5 or turning 6? 

a. This depends on the areas of concern. If the team is suspecting 
DD between the ages of 6 and 8, then Developmental will be 
checked on the consent to evaluate and skill-based assessment 
must be given in all areas. 

 
6) Can the sub-domain scores from the BDI be used to determine eligibility? 

a. Yes, some subdomain scores may be used when determining eligibility under the 
category of developmental delay. The team may use the subdomain scores of fine 
motor, gross motor, expressive communication, and receptive communication if the 
reliability is .80 or higher (refer to the BDI reliability table in the BDI manual). The total 
domain scores must be used in adaptive, social or emotional, and cognitive. 

 

7) Is data from the BDI accepted as "achievement" scores for children ages 3-5 when 
looking at a disability other than developmental delay? 

a. The BDI is not a standardized academic achievement test. Therefore, it should not 
be used as an assessment of achievement. Assessments appropriate for children 
ages 3-5 include the Woodcock Johnson IV, the Test of Early Reading Ability: Fourth 
Edition, the Test of Early Math Ability: Third Edition, the Test of Early Written 
Language: Third Edition, etc. Make sure tests are age appropriate. 

 
8) Are there circumstances when the BDI (cognitive domain score) could be used as 

the ability score for determining eligibility for a disability category other than 
developmental delay? 

a. Cognitive assessment means different things in the BDI and in other 
assessments (IQ).  When evaluating the area of cognitive development for DD, 
which one is required?  The BDI evaluation tool for cognitive is more academic 
than intellectual. Due to student’s age, the focus is on a delay versus an 
intellectual impairment. The IEP team should use existing data to determine if 
the student needs to be assessed due to developmental delays in skills or 
intellectual abilities. If the concern is intellectual, it would be expected to see 
an ability evaluation. The BDI2 and BDI-3 are not comprehensive evaluations 
for ability.
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Resources 
 

https://doe.sd.gov/sped/Early-Intervention.aspx 
 
Least Restrictive Environments 
Decision Tree for Coding Preschool LRE 

 
Battelle Developmental Inventory 
Battelle Export Process 
Battelle Flowchart Battelle Q & A 
Battelle Examiners Manual 

 
Part C to B Transition 
SD Transition Timeline Flowchart 
Transition Manual 

 
SD Bureau of Indian Education 
SD BIE Birth to Five Guidance 

 
 
 
 

Contact Information: 
Division of Special Education and Early Learning Services 

Part B 619 Coordinator 
605-773-2594 

https://doe.sd.gov/sped/Early-Intervention.aspx
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